Användningsområden för aloe vera

Aloe vera är en växt som har visat sig läka såväl kroppens utsida som insida. Användningsområdena för aloe vera är många och i tusentals år har människan utnyttjat dess helande verkan. För att nämna exempel kan akne, solskadad hud, bensår och svårläkta sår få märkbar lindring av aloe verans välgörande ämnen. Saften som utvinns ur växten kan förbättra tarm- och magkatarr samt olika stadier av magsår.

Aloe vera och dess unika egenskaper

Växtens bladgel och saft har läkande verkan på flera olika sätt och är ytterst användbar för egenvård. Invärtes kan saften drickas för att lindra katarr och förbättra näringsintaget, medan gelén används utvärtes för välgörande hudvård. På marknaden finns flertalet olika produkter, vilket kan förvirra ovana användare. Till att börja med är det viktigt att kunna skilja på gelé och gel. Gelé innebär att man har tillrett en salva av bladköttet för användning utvärtes. Gel däremot tillverkas av det inre bladköttet och kan drickas som kosttillskott. Observera att man inte ska äta av aloe vera-växter som man har hemma, men bladens gelé kan däremot använaloe veradas utvärtes.

Främst är den helande plantan känd för sin förbättrande verkan på hudproblem, såsom strålskador, håravfall, insektsbett, psoriasis, bölder, eksem, brännskador och akne. Aloe vera kan också hjälpa utvärtes vid sårläkning med tanke på att gelén dämpar inflammation och tillför fukt. Förövrigt finns bladgelén ofta med i krämer som anses vara föryngrande. Forskning visar nämligen att aloe vera ökar bildningen av celler, som i sin tur håller huden ungdomlig och mjuk.

I växten finns det över 75 stycken betydelsefulla näringsämnen. Särskilt stor effekt har dessa på besvärliga symptom från matsmältningskanalen. Eftersom växten har positiv effekt på tarmslemhinnan hjälper det mot gasbildning, sura uppstötningar, IBS, svamptillväxt och förstoppning. Får man en inflammation till följd av exempelvis ett skrubbsår kan de effektiva växtämnena även ha inverkan utvärtes och invärtes genom att lindra smärta, rodnad och svullnad.